Terimler ve Tanımlar

Alpaka

Bakır - nikel - çinko alaşımıdır, nikel gümüşü olarak da bilinir. Alpaka, pirinç ve paslanmaz çelik ile birlikte altın veya gümüş ile kaplanacak malzemelerin üretiminde tercih edilen baz metaldir.

 

Banka Külçesi

Altın, gümüş, platin, paladyum – külçeler; şekil, ağırlık ve ünvan olarak uluslararası kıymetli madenlerin ticari geleneklerle uyum sağlayan çok yüksek ayarda (altın en az 995/000, 999/000 gümüş, platin ve paladyum 999,5 / 000).

 

Çatal bıçak takımı

Tabii ki som gümüşten yapılma çatal, bıçak takımı da vardır. Ancak, otellerde gümüş sofra ve çatal bıçak takımları diye adlandırılan takımların çoğu Alpaka veya paslanmaz çelikten oluşmuş ve kalın gümüş ile kaplanmıştır. Uzmanlar gümüşün  kalitesini işaretlerinden tanırlar. 

 

İşaretler

Değerli metal ürünler özellikle ihracat yapılırken ayar ve sorumluluk işaretine haiz olmak zorundadır. Metal eşyalarda, kullanılan baz metal hakkında bir referans eklenir. 
Plaka ürünler için üretici geleneksel işaretleri (Örn.Plaka G) veya uluslararası standart kalite  bilgilerini  (Örn. P20) seçebilir. Her iki durumda da, ek bir sorumluluk işareti öngörülmektedir.
Hiçbir koşulda ayarı göstermek için binde bir, yüzde veya kilogram başına gibi değerler kullanılmaz; kıymetli metal tabakaların kalitesine dair bilgi, mikron veya karat olarak verilir.

 

Double Products

Çift Ürünler

 

Plaka Yaşlandırma

•        The mechanical process: under pressure and heat fusing a plate of precious metal (usually gold) with a block of base metal . This block is then rolled to the 
•        Here is welded firmly under pressure and heat a plate of precious metal - usually gold - with a block of base metal. This block is then rolled to the desired thickness. From the sheet the products are formed in several steps.

Kıymetli Metal Kaplama

Antik çağlardan bu yana, baz metaller, genellikle altın ya da gümüş gibi kıymetli metallerle kaplanmışlardır. Başlangıçta, bu yöntem, sahte değerli metal ürünlerin üretilmesi amaçlıydı. Kaplama ürünler artık yasal olarak üretilebilmektedir fakat kıymetli metallerle karıştırılmalarını önleyecek şekilde işaretlenmeleri, reklamlarının yapılması ve satılmaları gerekmektedir.
Kıymetli metal kaplamaları çeşitli şekillerde yapılır. Başlıca kullanılan iki yöntem elektroliz ve mekanik yöntemlerdir. Günümüzde çoğunlukla elektroliz kullanılmaktadır.

  • Elektriksel yöntem
    tamamen bitmiş ve dökümü yapılmış malzemeler  galvanik banyoda kıymetli metallerle kaplanırlar
  • Mekanik işlem
    basınç ve ısı altında bir tabaka kıymetli metalin (genellikle altın) bir blok     baz metalle eritilmesi ile yapılır.Daha sonra bu tabaka istenilen kalınlığa haddelenir. Oluşan levhadan da çeşitli aşamalarla ürünler biçimlendirilir.

Kıymetli taşlar

Sertlik, renk, parlaklık, kırılma ve nadirliklerine göre tanımlanan  elmas, akvamarin, yakut, safir, zümrüt, topaz ve turmalin gibi minerallerdir.  

 

Elektrolizle Biçimlendirme

Kıymetli metal eşyaların üretimi için modern yöntem. Herhangi bir biçimdeki baz metal veya diğer malzemelere, çekirdek kısım çıkarıldıktan sonra, kalan kısım sağlam kalacak şekilde   kalın bir değerli metal tabakanın galvanik yolla uygulanmasıdır.

 

İridyum

Platin metal grubunun bir üyesidir - yüksek erime noktasına haiz çok değerli bir metaldir. İridyum, dolma kalem uçlarında ve alaşım metali olarak elektrik kontakları ve dişçilik altınında kullanılır. Bazen mücevherat - platin alaşımlarına da eklenir.

 

Karat

Kırat aslında bir ağırlık birimi olarak ortaya çıkmıştır. Mücevherat endüstrisinde karat günümüzde çift anlam taşımaktadır

  • bir kıymetli taş ağırlığı olarak: 1 karat = 0.2 gram
  • ltın ürünlerinin ayarını göstermede
    24 ayar altın binde 999,9 oranında has altın anlamına gelir
    22 ayar altın = binde 916 oranında altın
    18 ayar altın = binde 750 oranında altın
    14 ayar altın = binde 585 oranında altın
    9 karat altın = binde 375 oranında altın
    8 ayar altın = binde 333 oranında altın

Bakır

Değerli metaller çok yakından ilişkili baz metaldir. Birçok alaşımda kullanılır (pirinç ve Alpaka dahil) ama aynı zamanda altın, gümüş, platin ve paladyum alaşımların üretimi için ilave metal olarak da tercih edilir.

 

Alaşım

Alaşım iki veya daha fazla metalin, genellikle eritme ile elde edilen karışımıdır.

 

Ürünler

Ham ve İşlenmiş Külçe Altın ikinci ucuncu dorduncu besinci altinci

İletişim

Adres: Molla Fenari Mh. Şeref Efendi Sk. Şener Center No:28/5 Nurosmaniye-Fatih/İstanbul/Türkiye
Telefon: +90-212-522 93 09
Fax: +90-212-522 93 08
E-mail: info@seraltin.com